Britt Dorenbosch


Britt Dorenbosch won in 2017 het K.F. Hein Stipendium met haar schetsontwerp Thuis. De kleurrijke tekeningen en schilderijen die ze vervolgens in het Centraal Museum presenteerde komen voort uit nader onderzoek naar dit thema. Welke elementen zorgen voor het thuisgevoel en welke rol speelt herinnering hierin? Hoe goed kennen we de alledaagse objecten die ons omringen en in hoeverre definiëren zij dit ‘thuis’? Door objecten te schilderen uit de huizen waar ze heeft gewoond, van haar ouderlijk huis tot en met haar huidige huis, zoekt Dorenbosch naar een antwoord op deze vragen.

Details van objecten uit haar directe leefomgeving van toen en nu zorgen voor een rijk kleurenpalet: een gebreide kindersjaal, een kussentje van haar moeder of een geborduurde ceintuur uit Guatemala. Door in te zoomen op het patroon van het object geeft ze de bezoeker ruimte voor eigen interpretatie en plaatst ze zich zelf in een rijke schilderstraditie.

Britt Dorenbosch: "Thuis is mijn rustpunt. Het is de plek waar ik mezelf kan zijn. Wie ik ben wordt weerspiegeld in de spullen die ik om me heen verzamel. Je thuis voelen valt of staat bij herkenbaarheid. De vele planten in mijn huiskamer, de kleurrijke vloerkleden en de zelfgebouwde kasten herinneren me aan mijn ouderlijk huis. Dat is voor mij de basis van thuis zijn."meer kunstenaars

ontvang onze nieuwsbrief