Steendrukkerij Amsterdam

   

Armando (1929 - 2018)
Zondag, de eerste juli is Armando overleden.
Armando was een cultureel multi-talent. Schrijven, schilderen, beeldhouwen, acteren, viool spelen, alles deed hij vol passie en inzet.
Bij Steendrukkerij Amsterdam heeft Armando in 1982 zijn eerste litho's, ofwel steendrukken, gemaakt. De techniek beviel Armando zeer, het werken op een zware steen. En het zwart van de inkt op papier was volgens hem het diepste zwart.
Die eerste Fahne, vlaggen, zijn de opmaat voor een scala aan onderwerpen die Armando op de steen zette; Leiter, das Rad, der Tor, Schwarze Blume, Baume, das Tier, Schuldige Landschaft, Waldrand, Gefechtsfeld, Ghad Gadja allen titels van prachtige uitgaven.
Armando schilderde en tekende op de lithostenen in de drukkerij aan de Lauriergracht. Ik zorgde voor een verse toevoer van materiaal en keek af en toe mee.
Dit proces ging gepaard met muziek van o.a. diverse zigeuner orkesten, tompoucen in de ochtend, (warme melk, geen koffie voor Armando) en haringen (in de middag). Er werd gelachen, gepraat en vooral heel hard gewerkt.
Ik was in staat om regelmatig over de schouder van de kunstenaar mee te kijken en hem volledig in zijn werk te zien opgaan. Een uniek voorrecht dat meer dan 35 jaar voortduurde. Onderweg ontstond er een hele bijzondere vriendschap.
De tijd schrijdt voort. Vele prenten gedrukt en gesigneerd. De drukkerij is opgehouden.De persen verkocht.
En nu is Armando ons ontvallen. Wat rest is zijn enorme oeuvre; boeken, schilderijen, tekeningen, sculpturen en natuurlijk vele prachtige prenten. We zullen hem niet vergeten.
Maar zijn aanwezigheid des te meer missen.
Rento Brattinga

 

Armando, Marlene Dumas, Dan Flavin, Richard Hamilton, Claes Oldenburg, Carel Visser, Koen Vermeule, Bas Meerman en vele, vele anderen hebben op de Lauriergracht gewerkt. Kunstenaars van wereldformaat maar ook aanstormend talent kwam vaak speciaal naar Amsterdam voor samenwerking met Rento Brattinga. Van elke gedrukte editie bleef 1 gesigneerd exemplaar in de drukkerij. Een unieke verzameling van 2500 werken, die Rento Brattinga en Anna Bodon hebben overgedragen aan het Fries Museum in Leeuwarden.

Uit deze unieke collectie litho’s is een aantal werken in stock van de galerie. Deze zijn op afspraak te bezichtigen of onderaan deze pagina te bekijken op naam van de kunstenaar.