Paul Bogaers & Celine van den Boorn

09 september t/m 14 oktober 2017


Erik Kessels opende het nieuwe seizoen met de double solo van Paul Bogaers en Celine van den Boorn.

Al sinds het begin van het kunstenaarschap van Paul Bogaers spelen associatie en suggestie een belangrijke rol in zijn beeldtaal. Met zijn combinaties van foto’s, waarin hij vaak gebruik maakt van fotografische ‘objets trouvés’ zoals amateurkiekjes, plaatjes uit boeken en andere bestaande beelden, nodigt hij de kijker uit om onverwachte verbanden te ontdekken. De mogelijkheid om met fotografie exact te tonen hoe de zichtbare wereld eruit ziet is een kwaliteit die Bogaers nooit tevreden heeft gesteld. Hij is juist altijd op zoek geweest naar manieren om de onzichtbare, innerlijke wereld te vangen in beeld. Door het combineren van verschillende media streeft Bogaers ernaar de grenzen van het medium fotografie zo ver mogelijk op te rekken. Extended photography is de term die hij zelf gebruikt om zijn werk te omschrijven. (tekst Foam)

 

In haar werk creëert Celine van den Boorn nieuwe versies van gefotografeerde landschappen door de hierin voorkomende mensen, in de rol van toerist, recreant of militair, weg te schilderen. Hierdoor verschuift in het beeld de focus van de mens naar het landschap. Het decor wordt weer onderwerp. Wat op het eerste gezicht door onze geconditioneerde blik een onaangeroerde woestijn lijkt of een lieflijk strand, blijkt bij nadere beschouwing een valse indruk te zijn. De ingreep is nog altijd zichtbaar; matte geschilderde silhouetten op een glanzende foto, een losse schoen of arm in een verder desolaat landschap.

Het terugdringen van de aanwezigheid van de mens in het landschap levert nieuwe beelden op die een idealere wereld suggereren. Maar dat er iets wringt, dat iets niet klopt in het beeld, veroorzaakt spanning tussen de schijnbaar ongerepte natuur en de nog zichtbare sporen van menselijke aanwezigheid.

 

Speciaalbier wordt geschonken door
 

 
ontvang onze nieuwsbrief